Tryffeli on monikäyttöinen mauste – Ainutlaatuinen maku ja tuoksu kruunaa monenlaiset annokset

Tryffeli on yksi kalleimmista ruoka-aineista, jonka korkean hinnan selittää sen hankkimisen vaikeus. Tryffelit kasvavat maan alla vain tietyillä leveysasteilla, puhtaissa metsissä, tammi- ja pähkinäpuiden juuristoissa. Niiden löytämiseen tarvitaan sekä taitava metsästäjä että koulutettu koira. 

Olivon tryffelituottaja Savini Tartufi Toscanasta ostaa tryffelinsä yli viideltä sadalta tryffelin metsästäjältä. Parhaillaan tryffeli on tuoreena, samana päivänä kun se on kerätty tai muutama päivä keräämisen jälkeen. Kokonaisia, juuri kerättyjä tryffeleitä on harvoin tarjolla Suomessa. Niitä voidaan raastaa tai höylätä suoraan annoksen päälle.

Olivon kauppias Anne Parkkinen suosittelee kokeilemaan rohkeasti erilaisia aidosta tryffelistä valmistettuja tryffelituotteita. 

Tutustu Olivon tryffelituotteisiin >>

“Intensiivinen ja ainutlaatuinen tuoksu sekä mieto maku korostavat monien ruokien omia makuja. Tyypillisesti tryffeliä käytetään esimerkiksi yksinkertaisten pastojen, risottojen ja munaruokien maustamiseen, koska tryffeli liukenee ruuan sisältämään rasvaan, kuten aromaattiset mausteet yleensä.” 

Tryffeli sopii erinomaisesti myös aateloimaan pizzan ja liharuuan sekä esimerkiksi paistetut perunat. Sitä kannattaa kaikissa muodoissa lisätä juuri valmistuneeseen ruokaan ennen tarjoilua, koska se ei kestä juurikaan kuumentamista. 

“Tryffeliä kannattaa lisätä ruokaan varovaisesti, sillä se on mauste. Esimerkiksi tryffeliöljyä lisätään annokseen noin teelusikallinen ruokailijaa kohti. Makua on aina helpompi lisätä kuin ottaa pois.”

Lue lisää tryffeleistä - Moni kotikokki ihastunut ainutlaatuiseen makuun >>

Tryffelilajeja tunnetaan maailmanlaajuisesti noin 70, joista Euroopassa kasvaa kolmisenkymmentä lajiketta. Suomestakin on löydetty luonnonvaraisia kalkkitryffeleitä, mutta ne ovat täällä kuitenkin harvinaisia. 

Italian Albasta saatava valkotryffeli on kaikkein kallein lajike. Se on myös herkin ja tulisi käyttää 1-2 päivän sisällä löytämisestä, joten laadukas valkoinen tryffeli on aika harvinainen herkku Suomessa. Yleisimmät eurooppalaiset tryffelilajit ovat musta kesätryffeli sekä myöhään syksyllä tai aikaisin talvella saatava mustatryffeli. 

“Aidoista tryffeleistä valmistettuja korkealaatuisia tryffelituotteita ei ole vielä kovin laajalti saatavilla Suomessa, mutta tryffelin ystäviä on koko ajan enemmän. Olivo postittaa viikoittain pieniä tryffelituotepaketteja ympäri Suomen monille paikkakunnille herkkusuiden keittiöihin.”

Tutustu Olivon tryffelituotteisiin >>

 

Jätä kommentti

Kommentit moderoidaan ennen kun ne julkaistaan