Pachinon IGP tomaatti on lajinsa arvostetuin – Kaikkein laadukkain tomaatti kasvaa Sisiliassa

Herkullisimmat ja ravinnerikkaimmat tomaatit tulevat Sisilian eteläisimmästä kärjestä, pienestä Pachinon kunnasta. Pachinon alueella on enemmän päivänvaloa ja lämpöä kuin missään muualla Euroopassa, ja olosuhteet tomaattien kasvattamiseen muutenkin täydelliset. Alkuperänimi-suojatun Pachino IGP tomaattien kysyntä onkin kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana kovaa vauhtia maailmanlaajuisesti. 

Pachinon tomaatit tunnetaan herkkusuiden keskuudessa niin Italiassa kuin maailmallakin erityisestä makeudestaan ja herkullisesta tuoksustaan sekä ravinnerikkaudestaan. Arvostuksesta kertoo sekin, että gourmet-piireissä niitä kutsutaan “punaiseksi kullaksi”.

EU myönsi Pachinon tomaateille vuonna 2013 suojatun alkuperänimike IGP-statuksen (Protected Geographical Indication). Tämän myötä kasvaneen suosion takia jopa  viininviljelys on saanut väistyä tomaatin tieltä.

Aivan Sisilian kaakkoiskulmalla, Syracusan itäpuolella sijaitsessa Pachinossa viljellään neljää vain lämpimässä ja valoisassa ilmastossa viihtyvää tomaattilajia: uurteista tomaattia, kirsikkatomaattia, luumutomaattia sekä pyöreää ja sileää tomaattia, jotka kaikki ovat saaneet IGP-merkinnän.

Runsaan päivänvalon lisäksi tomaatti viihtyy merenrannalla, sillä alueen pohjavesi on suolapitoista murtovettä. Sen ansiosta tomaatit muuttuvat erityisen makeiksi ja savisen maapohjan vuoksi myös hyvin ravinnerikkaiksi.  Pachinon tomaattien kiinteän koostumuksen ja herkullisen maun lisäksi niiden C-vitamiinin, lykopeenin, betakaroteenin ja mineraalien pitoisuus on poikkeuksellisen korkea. 

Pachinossa korjataan satoa viisi kuukautta vuodessa, kesäkuusta lokakuulle. Maukkaat tomaatit soseutetaan, säilötään, tehdään kastikkeiksi ja kuivataan auringossa mahdollisimman tuoreina maun maksimoimiseksi.

Campisin perheyritys valmistaa kastikkeet ja säilykkeet juuri poimituista ja valikoiduista Pachionon tomaateista sukupolvillta toisille siirtyneillä resepteillä. Monipuolinen valikoima tuotteita tehdään täysin ilman lisäaineita, lasipulloihin pakattuna ja korkeita laatuvaatimuksia noudattaen.

Jätä kommentti

Kommentit moderoidaan ennen kun ne julkaistaan

Shop now

You can use this element to add a quote, content...