Risottoriiseissä on eroa – Gli Aironi tuottaa luonnonmukaisesti huippukokkien arvostamia puhtaita ja laadukkaita risottoriisejä
Gli Aironin tilalla Piemontessa riisiä kasvatetaan luonnollisesti ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Lisäksi riisin käsittely tehdään huolella ja ajoitetaan niin, että saavutetaan optimaalinen koostumus ja herkullinen tuoksu.
Hyvän maun takana on vuosikymmenien riisinviljelyn osaaminen; esimerkiksi Carnaroli-riisin jyvää ei kuorita täydellisesti, vaan osa kuoresta ja riisin alkio ovat edelleen tallessa lopputuotteessa. Ravinnerikkaan kuorikerroksen ja alkion etuna on se, että risotto ei helposti muutu puuromaiseksi.
Gli Aironin ainutlaatuinen Carnaroli con Gemma onkin noussut monien huippukokkien kuten Jamie Oliverin valinnaksi. Gli Aironin riisipellot sijaitsevat Vercellin kaupungin lähistöllä olevilla suurilla kosteikoilla. Viljelysmaiden puhtaudesta kertoo sekin, että samalla alueella on kaikkiaan 3500 harmaahaikaroiden pesää, mikä tekee siitä Euroopan suurimman haikaraesiintymän.
Gli Aironin nimi tarkoittaa haikaraa ja lintu esiintyy myös yrityksen logossa ja risottopaketeissa.
“Suositut Arborio, Carnaroli ja Vialone Nano ovat kaikki laadukkaita mutta keskenään erilaisia risottoriisejä.”
Gli Aironin tuotamista risottoriiseistä Arborio on klassinen, suurijyväinen, italialainen risottoriisi, joka imee itseensä makuja liemestä ja muodostaa helposti kermaisen risoton. Korkean tärkkelyspitoisuuden vuoksi Arborio soveltuu hyvin myös Arancinojen eli maustettujen, täytettyjen riisipallojen valmistukseen. Se sopii erinomaisesti myös espanjalaistyylisen paellan valmistukseen.
Vialone Nano on puolestaan pienijyväinen, arvostettu ja kaikkein kermaisin risottoriisi. Myös se imee itseensä makuja liemestä, ja muodostaa helposti samettisen risoton. Vialone Nanon valmistaminen on vaivatonta, sillä riisi vapauttaa tärkkelystä risottoon, ja näin risotto syntyy jopa ilman työlästä sekoitusvaihetta. Vialone Nano sopii hyvin myös riisijälkiruokien valmistamiseen.
Huippukokkien suosima Carnaroli on risottoriisien Ferrari. Se on myös monen kotikokin salaisuus, kun haluataan tarjota täydellisen al denteksi jäävä risottoelämys. Carnaroli-riisin tärkkelys muodostuu sekä liukenevasta amylopektiinistä että liukenemattomasta amyloosista, joten risoton sekoittaminen on tärkeää kermaisuuden aikaansaamiseksi.
Liukenemattoman amyloosin sekä ravinnerikkaan kuorikerroksen ja alkion ansiosta hyvän suutuntuman eli al denten saavuttaminen onnistuu myös kotikeittiössä. Mikäli Carnaroli huuhdellaan ennen keittämistä siitä voidaan valmistaa myös lisäkeriisi, toisin kuin muista risottoriiseistä.
Kirsikkapuulla savustettu Carnaroli on Gli Aironin erikoisuus. Tätä hyvin aromikasta, herkullisen tuoksuista ja makuista riisiä voidaan käyttää sekä risottoriisinä että lisukkeena. Sitä kannattaa tarjoilla esimerkiksi liha-, kala-, riista- ja vihannesruokien kanssa.
Gli Aironin tila on keskittynyt kehittämään riisinviljelyä Piemontessa jo viiden sukupolven ajan. Perheyrityksen tavoitteena on tuottaa vähemmän, mutta mahdollisimman korkealuokkaista ja puhdasta riisiä.
Tehdyn työn tuloksena Gli Aironilla tuotetaan risottoriisit monien kansainvälisten huippukokkien käyttöön – myös Olivo on ottanut valikoimiinsa laadukkaat ja maukkaat riisit suomalaisille risoton ystäville.