Miten valitset laadukkaan oliiviöljyn? - Olivon myymälässä voit maistella ja vertailla

Extra Virgin Oil eli kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy on parhaimmillaan laadukas ja herkullisen makuinen tuoretuote, joka kannattaa valita huolella. Olivon kauppias Anne Parkkinen kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon oliiviöljyä valittaessa.

“Omassa keittiössä voi pitää erilaisia oliiviöljyjä niiden käyttötarkoituksen mukaan. Kaikkein hienoimmat ja maukkaimmat öljyt kannattaa käyttää kylmänä ruokien viimeistelyyn ja maustamiseen. Ne sopivat erinomaisesti salaateille ja leivän dippaukseen sekä valmiiden annosten maustamiseen. Miedomman makuiset öljyt sopivat hyvin myös ruuan valmistukseen ja paistamiseen.”

Parhaat oliivitilat kertovat pullojen etiketeissä sekä materiaalissaan hyvinkin tarkkaan tiedot öljyn valmistukseen käytetyistä oliivilajikkeista ja käytetystä tuotantoprosessista. 

Mutta miten voi tunnistaa aidon Extra Virgin Oilin? Parkkinen listaa muutamia perusasioita, jotka kannattaa varmistaa ennen ostopäätöstä. 

  • “Laadukas neitsytoliiviöljy on aina pakattu joko mustaan tai tummanvihreään lasipulloon tai kanisteriin, joka suojaa öljyä valolta.”
  • “Pullon etiketistä tulisi löytyä tiedot, siitä missä öljy on puristettu, koska ja kenen toimesta.” 
  • “Oliiviöljy on parhaimmillaan alle vuoden ajan sen puristuksesta, vaikka sille usein annetaan viimeinen käyttöpäivä 24 kk päähän.”
  • “Laadukkaissa öljyissä on saatavilla myös makuprofiili sekä tieto siitä mistä oliivilajikkeista öljy on valmistettu. Nämä lisätiedot eivät tosin löydy pullosta vaan tieto voi olla tuottajan nettisivuilla tai esittely materiaaleissa.”

Käy tutustumassa Olivon oliiviöljyjen valikoimaan >>

Parkkinen muistuttaa, että oliiviöljy kannattaa jättää kaupan hyllyyn, jos tuottajana on vain kauppaketju tai kyseessä on sekoitus, jonka alkuperää ei kerrota. Pelkkä pakkauspäivä ei myöskään vielä kerro milloin oliivit on poimittu ja puristettu.

“Myös hinta kertoo paljon. Kovin edullinen öljy ei todennäköisesti ole 100% korkealaatuinen ja tuore kylmäpuristettu oliiviöljy.”

Ellei kyseessä ole juuri puristettu uuden sadon suodattamaton tuore oliiviöljy, ei kannata hankkia myöskään kirkkaaseen lasipulloon pakattua öljyä.

Usein asiakkaat kysyvät, mikä on Olivon valikoimissa olevista öljyistä on paras. 

“Oikeaa vastausta ei kuitenkaan ole, sillä öljyt ovat keskenään erilaisia ja makuja on monia. Oliiviöljy voi maistua hedelmäiseltä tai tuoreelta ruoholta ja yrteiltä. Osa öljyistä on pehmeitä, mausteisia, jopa lämpimiä ja mantelisia ollakseen oliiviöljyjä. Myös makujen intensiteetti vaihtelee.” 

Käytetyt oliivilajikkeet, niiden kasvupaikka,vallitseva ilmasto sekä tuotantoprosessi vaikuttaa merkittävästi makuun.

Oliiviöljyä valittaessa kannattaa luottaa myös omaan makuaistiin ja valita itselle mieluista öljy. Esimerkiksi Olivon myymälässä on mahdollisuus maistella erilaisia oliiviöljyjä ennen ostopäätöstä. 

"Laadukkaan oliiviöljyn kyllä tunnistaa tuoreesta mausta ja tuoksusta.”

Käy tutustumassa Olivon oliiviöljyjen valikoimaan >>

Annen vinkit Olivon valikoimasta:

Salaateille ja alkupaloille:
"Testaa esim. Frantoio di Santa Tean valikoimasta Tradizionalea tai Verdiä, jotka ovat hyvin monikäyttöisiä öljyjä. Myös Ursinin Solo Gentile on mainio vaihtoehto."

Leivälle, pastan ja risoton viimeistelyyn:
"Vihreiden oliivien Verdi toimii erinomaisesti, mutta kokeile myös täyteläistä, hieman mausteista mustista oliiveista puristettu Nereä." 

Kaikkeen keittiössä:
"Jos haluat löytää kotikeittiöösi monikäyttöisen laadukkaan oliiviöljyn, jota voi käyttää myös paistamiseen, suosittelen valikoimista esim. La Pieveä, Terre Abaziaa tai L'o Premium öljyjä."

Käy tutustumassa Olivon oliiviöljyjen valikoimaan >>

Lue myös toinen blogipäivitys oliiviöljyistä. Miksi kannattaa valita laadukas Extra Virgin Oliveoil jo terveyssyistä. >>

 

 

Jätä kommentti

Kommentit moderoidaan ennen kun ne julkaistaan

Shop now

You can use this element to add a quote, content...