Potkua pimeneviin iltoihin - syysmasennukselle lähtöpassit herkullisilla resepteillä

Syksy on täydessä vauhdissaan ja kesän lämpö on jo muisto vain. Illat pimenevät päivä päivältä ja syksy tuo mukanaan kirpakan ilman, joten nyt onkin oiva hetki tuoda lämpö takaisin - nimittäin keittiön puolella! Tässä muutama resepti jotka takuuvarmasti vievät kielen mennessään ja tuovat kaivattua lisäpotkua elämään.

All'arrabbiata - Yksinkertainen, mutta herkullisen tulinen tomaattipasta

All'arrabbiata on kotoisin Roomasta ja sen nimi tarkoittaa vihaista, mikä viittaa kastikkeen tulisuuteen. All'arrabbiata kastike koostuu vain muutamasta raaka-aineesta ja se on helppo ja nopea valmistaa. Valmis kastike tarjoillaan perinteisesti penne pastan kanssa ja sitä kutsutaankin usein Penne all'arrabbiataksi. Herkullinen tomaattikastike saa potkua tuoreista chileistä tai peperoncinoista , niinkuin punaisia, tulisia chilejä kutsutaan Italiassa, sekä valkosipulista. Vaikka kastikkeen kuuluukin olla tulinen, jokainen voi säätää tulisuutta oman maun mukaan joko valitsemalla miedomman chilin tai laittamalla vähemmän tulista chiliä kastikkeeseen, tällä tavalla kaikki voivat nauttia maukkaasta All'arrabbiatasta!

400 grammaa penneä tai muuta vastaavaa pastaa
Oliiviöljyä
1 purkki kuorittuja tomaatteja
Punaista, tulista chiliä oman maun mukaan
3-4 valkosipulinkynttä
Suolaa 
Pippuria
Pastan keitinvettä

Hienonna valkosipuli ja chili, mikäli haluat chilistä miedomman jätä siemenet pois. Laita pastan keitinvesi kattilaan ja liedelle, kun vesi kiehuu lisää runsaasti suolaa ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti kunnes se on koostumukseltaan al dente. Pastan kypsyessä kuullota chili ja valkosipuli oliiviöljyssä pannussa noin 1-2 minuuttia. Lisää tämän jälkeen 1 purkki kuorittuja tomaatteja, anna kypsyä hetki ja murskaa sitten tomaatit haarukalla tai paistinlastalla, mausta suolalla ja pippurilla. Ennen kuin valutat pastan ota talteen noin 2 desilitra keitinvettä. Kaada siivilöity pasta kastikkeen sekaan ja sekoita, lisää sitten noin 0,5-1 desilitra pastavettä ja sekoita, jos kastike on liian paksua, lisää vielä hieman keitinvettä kunnes saat haluamasi koostumuksen. Halutessasi voit viimeistellä pastan raastetulla parmesaanilla ja hienonnetulla, tuoreella persiljalla.

Pssst... Jos haluat päästä nauttimaan All'arrabbiatan mukaansa tempaavasta tulisuudesta vieläkin helpommalla voit tulla hakemaan Ursinin valmiin All'arrabbiata kastikeen meiltä! https://www.olivo.fi/products/arrabiata-kastike?_pos=1&_sid=245b6874a&_ss=r

Pasta alla Vodka - Kermainen tomaattikastike, joka saa potkunsa, kyllä, luit oikein, Vodkasta!

Pasta alla Vodka ei ole perinteinen Italialainen pastaruoka, mutta se on nykyään yksi Italialais-amerikkalaisen keittiön suosikkeja. Vodkapasta on kehitetty 70-luvulla ja sen juuret ovat hieman epäselvät, osa väittävät tämän herkun saaneen alkunsa Italian Bolognasta, toiset taas väittävät sen syntyneen Roomassa. New Yorkia pidetään kuitenkin yleisesti tämän annoksen kotina, vaikka sielläkin kaksi Italialais-amerikkalaista ruokagurua väittävät, että kunnia tästä reseptistä kuuluu heille. Suomessa ja maailmalla Vodkapasta nousi suosioon vuonna 2020, eikä ihme, tässä pastassa yhdistyvät tomaatin makeus, kerman täyteläisyys ja vodkan ja chilin tuoma kevyt tulisuus, tämä annos on kokeilemisen arvoinen!

400 grammaa penne tai muuta vastaavaa pastaa
Oliiviöljyä
Nokare voita
2 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
100 grammaa tomaattipyrettä
2 desilitraa kuohukermaa
2 ruokalusikallista Vodkaa
Chilihiutaleita
Suolaa
Pippuria
Pastan keitinvettä

Laita pasta vesi kiehumaan. Hienonna valkosipuli ja salottisipuli. Lisää kiehuvaan veteen runsaasti suolaa ja keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaisesti, kunnes se on koostumukseltaan al dente. Pastan kypsyessä, lisää hieman oliiviöljyä pannuun ja kuullota sipulit. Lisää sitten tomaattipyree ja anna kypsyä hetki. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan ja lisää sitten chili, 0,25-1 teelusikallinen riippuen chilin tulisuudesta. Lisää sitten vodka, anna keittyä hetki, että alkoholi haihtuu. Tämän jälkeen lisätään kerma sekä nokare voita ja sekoitellaan kunnes kastikkeella on sileä koostumus. Ennen kuin valutat pastan, ota talteen noin 2 desilitraa keitinvettä. Lisää valutettu pasta kastikkeen joukkoon ja kaada sekaan noin 0,5-1 desilitra keitinvettä ja sekoita kunnolla, jos koostumus on liian paksu voit lisätä vielä tilkan keitinvettä. Halutessasi voi viimeistellä pastan tuoreella parmesaanilla ja hienonnetulla, tuoreella basilikalla.

Pssst... Olivossa on saatavilla Sisilialaista peperoncino chilirouhetta ja laadukasta tomaattipyrettä, mitkä sopivat loistavasti tähän reseptiin! https://www.olivo.fi/products/chilijauhe-65g-kopio?_pos=1&_sid=626e01f04&_ss=r

Pollo alla Diavola - Kokonainen grillattu kana paholaisen tapaan

Italialainen ruoka on paljon muutakin kuin pastaa. Tämä resepti on saanut nimensä siitä, että kana grillataan niin sanotusti paholaisen tulilla mutta tässä reseptissä käytetään myös reippaasti chiliä, mikä tuo ruokaan oman tulisen twistinsä. Perinteisen reseptin mukaan kana kypsennetään tosiaan avotulella grillissä, mutta koska Suomen syksy ei pääsääntöisesti suosi grillaajaa kypsennämme tämän makupommin suosiolla uunin lämmössä.

1 kokonainen kypsentämätön broileri
1 desilitra oliiviöljyä
1,5 punainen chili
4 valkosipulinkynttä
Puolikas tuore timjami
Puolikkaan sitruunan mehu 
Paprikajauhetta
Suolaa
Pippuria

Aloita ''perhostamalla'' kana, eli kanan selkäranka leikataan irti, jotta siitä saadaan littana. Hienonna chili, valkosipuli ja timjami. Kaada 1 desilitra oliiviöljyä, hienonnetut chilit, valkosipulit ja timjamit, puolikas sitruunan mehu ja 0,5-1 teelusikallinen paprikajauhetta kulhoon ja tee niistä mausteöljy. Levitä öljy kanan molemmin puolin, myös kanan nahan alle ja mausta vielä koko broileri suolalla ja pippurilla. Laita kana kylmään maustumaan 2-3 tuntia. Laita muutaman tunnin kuluttua uuni lämpenemään 200 asteeseen. Peitä kana foliolla ja paista peitettynä noin 45 minuuttia. Poista sen jälkeen folio ja jatka kypsentämistä vielä toiset 45 minuuttia. Broileri on kypsää kun sen sisälämpötila on 75 astetta, tämän voit tarkistaa lihamittarilla. Kun kana on kypsä ota se uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia folioon käärittynä. Tarjoile Pollo alla Diavola esimerkiksi riisin tai polentan kanssa. 

 

Jätä kommentti

Kommentit moderoidaan ennen kun ne julkaistaan

Shop now

You can use this element to add a quote, content...