Myöhäiskesän helmiä - Herkuttele kasvisruoan kera
Kesä lähenee syksyä ja muutoksen voi tuntea ilmassa. Luonto alkaa muuttaa väriään, auringonvalokin muuttu lämpimän kullankeltaiseksi. Myös satokauden antimet vaihtavat väriään raikkaan vihreistä eri punaisten, keltaisten ja oranssien väriloistoon. Elo-syyskuussa kasvisato on runsas ja tämä onkin oiva hetki kokkailla kasvisruokia. Tämän vuodenajan tähtiä ovat muun muassa kotimaiset omenat ja lempeä munakoiso, näitä voikin hyödyntää herkullisten omena-gorgonzola risoton ja pasta alla norma valmistukseen.
Pasta alla Norma - Perinteinen Sisilialainen munakoisopasta
Pasta alla Norma on Sisilian Cataniasta lähtöisin oleva maukas munakoisopasta. Pastan pohjana on täyteläinen tomaattikastike ja annos viimeistellään ihanan suolaisella ricotta salata-juustolla. Tämä klassinen Sisilialainen ruoka vie kielen mennessään!
400 grammaa hyvälaatuista pastaa (esim. tortiglioni, mille righe, busiata, penne)
2 munakoisoa
Laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä (murskaa)
400 grammaa kuorittuja tomaatteja
Ricotta salata-juustoa
Tuoretta basilikaa
Suolaa
Pippuria
Aloita itkettämällä munakoiso. Leikkaa munakoiso sopiviksi kuutioiksi ja ripottele palojen päälle suolaa, anna munakoison levätä noin 20-30 minuuttia, jolloin suola saa ylimääräisen nesteen irtaantumaan munakoisosta. Huuhtele munakoisot ja kuivaa hyvin. Lisää pannuun oliiviöljyä ja anna kuumeta, lisää munakoisot ja paista keskilämmöllä kunnes palat ovat pehmentyneet ja saanet kullanruskean värin. Ota munakoisot pois pannulta odottamaan. Käyttäen samaa pannua, kuullota murskattu valkosipuli ja lisää sen jälkeen kuoritut tomaatit, anna tomaattien hautua hetki ja riko ne sitten varovaisesti haarukalla, jotta koostumuksesta tulee kastikemainen. Anna kastikkeen kypsyä noin 15 minuuttia, kunnes koostumus on hieman paksumpi. Kastikkeen keittyessä, lisää toiseen kattilaan runsaasti vettä ja keitä, mausta runsaalla suolalla kun vesi alkaa kiehua ja lisää pasta, kypsennä ohjeiden mukaisesti niin, että pastassa on al dente koostumus. Valuta valmis pasta, ota kastike pois lämmöltä ja yhdistä kastike ja pasta. Lisää joukkoon aiemmin paistetut munakoisot ja sekoita hyvin. Mausta oman maun mukaan suolalla ja pippurilla. Annostele ja raasta päälle reippaasti ricotta salata-juustoa. Koristele tuoreella basilikalla ja nauti!
Omenarisotto gorgonzolalla ja vuohenjuustolla - Makean, happaman ja suolaisen makunystyröitä kutkuttava yhdistelmä
Tässä reseptissä yhdistyy omenan makeus ja happo aidon Italialaisen gorgonzolan ja pehmeän vuohenjuuston suolaisuuteen ja lopputulos on mitä maittavin. Kyseinen resepti on huippukokki Jamie Oliverin innoittama ja helppo toteuttaa!
4 desilitraa risottoriisiä (esim. Arborio tai Carnaroli)
1 litra kana- tai kasvislientä
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä paistamiseen
50 grammaa voita
1,5 desilitraa kuivaa valkoviiniä
175 grammaa gorgonzola juustoa
75 grammaa pehmeää vuohenjuustoa
Parmesaania
2 hieman hapokkaampaa omenaa (esim. valkea kuulas)
Sitruunamehua
Tuoretta timjamia
Suolaa
Pippuria
Saksanpähkinää koristeluun
Kuutioi omenat ja pyöräytä ne sitruunamehussa jotta ne eivät tummu. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Valmista kana- tai kasvisliemi. Aloita tekemällä risottopohja. Kuumenna loraus oliiviöljyä pannussa ja kuullotta sipulit. Lisää risottoriisi pannuun. Sekoittele riisiä kunnes jyvät ovat hieman läpikuultavia. Lisää sen jälkeen viini, anna kiehahtaa. Lisää tämän jälkeen kuumaa lientä pienissä erissä, sekoita kokoajan, lisää lientä vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Keitä risottoa keskilämmöllä kunnes riisit ovat kypsyneet ja pehmenneet, mutta niissä on vielä al dente koostumus. Kun riisi on valmista sekoita joukkoon 50 grammaa voita, 1/2 desilitraa raastettua parmesaania, pieni kourallinen hienoksi silputtua tuoretta timjamia, gorngonzola, vuohenjuusto ja kuutioidut omenat. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Anna risoton vetäytyä hetken kannen alla, jotta juustot sulavat kunnolla. Risoton vetäytyessä paahda saksanpähkinöitä hetki pannulla. Annostele risotto ja viimeistele raastetulla parmesaanilla, paahdetuilla pähkinöillä ja esimerkiksi lorauksella balsamicoa tai laadukasta oliiviöljyä.
Pssst... Olivosta löydät Remodenan herkullisen omenalla maustetun balsamicon, joka sopii tähän reseptiin kuin nenä päähän. Tule myymälään maistamaan tai tilaa verkkokaupasta!
https://www.olivo.fi/products/re-modena-valkoinen-balsamico-hedelmainen-250-ml